Bazalka pravá
Bazalka pravá je nízká, vytrvalá bylina, která pochází z Indie. V minulých dobách byla bazalka byla považována za posvátnou bylinu, jež má mocné kouzlo, údajně totiž u soudu prozradí lháře a pokud ji někdo nosí v kapse, přitáhne dotyčnému milence a zajistí peníze. Bazalka byla do Evropy přivezena v polovině 16. století, v Česku se dnes pěstuje na zahrádkách nebo v květináčích. Její hlavní využití je v kuchyni, používá se jako koření do pokrmů italské kuchyně, do polévek, omáček, do bylinkových octů a olejů a čerstvá převážně do salátů. Pro své protizánětlivé a antibiotické účinky se využívá při léčbě těžko se hojících ran, napomáhá při poruchách trávícího ústrojí.
Popis Bazalky pravé
Bazalka je jednoletá, keříkovitá bylina, dorůstající do výšky 30 – 60cm. Lodyha, na níž vyrůstají řapíkaté, vejčité až podlouhlé, většinou vroubkované listy, je přímá, bohatě větvená. Červené, zřídka žlutobílé květy jsou směstnány do lichopřeslenů. Plody bývají čtyři hnědé tvrdky. Kvete od června do září.
Možnost záměny bazalky s jinými druhy rostliny je velmi malá, protože bazalka pravá se liší od podobných rostlin téže čeledi charakteristickou vůní.
Výskyt
Původní oblastí volného výskytu je Indie a jiné tropické oblasti Asie. Do Evropy byla bazalka přivezena v polovině 16. století a v současnosti se pěstuje většinou na zahradách, zřídka zplaní. Vyžaduje vlhkou, výživnou půdu, nesnáší však přemokření. Stanoviště, kde se bude bazalce dařit, by mělo být chráněné, rostlina vyžaduje přímé slunce. Lze ji rozmnožit buď semeny nebo řízkováním nekvetoucích postraních výhonů.
Použití
Vnější použití Bazalky pravé
Zevně bazalka příznivě působí při zánětech středního ucha a pro své protizánětlivé a antibiotické účinky se užívá jako kloktadlo při zánětu mandlí a dásní. V kosmetice se používá bazalkový olej jako přísada do mýdel a tělové kosmetiky, uplatnění má i v parfumerii. V kuchyni má své nezastupitelné místo, je to jedno z nejdráždivějších koření, které se používá hlavně v kuchyni v Jižní Evropě (zejména v Italské kuchyni). Čerstvá bazalka se přidává do omáček, do polévek, do bylinkového másla a hlavně do zeleninových salátů.
Šťáva: Vymačkaná šťáva z čerstvé rostliny se kape při zánětech do uší.
Rozmačkané a usušené listy: Rozmačkané a usušené listy vložené do nosu pomáhají při rýmě.
Kloktadlo: Odvar z listí se využívá také jako kloktadlo při zánětu mandlí a dásní.
Vnitřní použití Bazalky pravé
Bazalka obsahuje silice, éterické oleje, bazalkový kafr, flavonoidy, cinoel, tanin, glykosidy a třísloviny. Používá se při poruchách trávícího ústrojí, podporuje činnost žaludku a chuť k jídlu. Čistí močové ústrojí, proto se užívá při zánětech močových cest a močového měchýře. Bazalka má zklidňující účinky, je vhodná i při bolestech hlavy, vyčerpanosti či některých formách depresí.
Odvar
1 polévkovou lžíci sušené bazalky zalijeme 1/4 l vařící vody a vaříme 10 minut. Odvar necháme vylouhovat 15 minut. Odvar pijeme 3× denně po jídle při poruchách trávicího ústrojí.
Vinný odvar
1 polévkovou lžíci sušených listů bazalky svaříme s 3/4 l vína a 1 lžící jedlého oleje a necháme vychladnout. Přecedíme a užíváme 1 až 2 lžičky po jídle. tento vinný odvar je účinný při zácpě.
Nálev ze semen
2 až 3 lžičky semene z bazalky zalijeme 1/2 l vařící vody a vaříme 10 minut. Odvar necháme vylouhovat 15 minut. Pijeme při horečce, při obtížích s močením a při chorobách ledvin.
Bazalkové pesto
Několik listů bazalky, piniové ořechy nebo mandle, petrželku, nakrájený česnek, mletý pepř a parmazán jemně rozmixujeme v mixéru a na konec přidáme olej, aby se ze směsi vytvořila omáčka. Omáčku můžeme použít na jakýkoli druh těstovin.
Sběr a skladování
Rostlinu je možné sklízet i třikrát do roka, sbírá se nať a listy. Nať by se měla sbírat v červnu, kdy je nejkvalitnější. Listy se sbírají v době před úplným rozkvětem, nejlépe v odpoledních hodinách. Bazalku sušíme přírodním teplem na stinném místě v tenkých vrstvách nebo umělým teplem, kdy teplota nesmí přesáhnout 40°C. Sušením rostlina neztrácí chuť, ale aroma mizí. Usušenou drogu uchováváme v dobře uzavřených nádobách na stinném a suchém místě.
M