Lékořice uralská
Další názvy: lékořice uralská, čínská lékořice
je spojována s dlouhověkostí. Lékořice je nazývána „guobao“ neboli „posvátný národní poklad“. Ve směsích bylin zlepšuje jejich chuť, harmonizuje a prodlužuje jejich účinek a prospívá všem orgánům. Využívá se hlavně její kořen, který obsahuje flavonoidy, fytoestrogeny, pryskyřice, škroby, cukry a saponinglycyrrhizin, který dává lékořici její příjemnou chuť a je asi 50x sladší než cukr. Používá se při nachlazení, žaludečních a dvanáctníkových vředech, diabetu, otravě alkoholem, kožních vyrážkách, při onemocnění nadledvinek či žláz s vnitřní sekrecí, má ochranný vliv na játra, upravuje hladinu cholesterolu, působí antiskleroticky, detoxikačně, mírně močopudně a protizánětlivě, je vhodná při potížích v menopauze aj. Číňané s oblibou žvýkají sušené lístky, které mají hořkosladkou chuť.
Čínská lékořice se vyskytuje na suchých travnatých pláních a slunných úbočích z velké části v severní Číně a také na Kavkaze a Uralu na asijských stepích.
Číňané ji nazývají také „gan cao“ („sladká bylina“).